کارزار «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی»
گروهی از فعالان فضای مجازی و شهروندان به منظور اعلام مخالفت خود با طرحهای محدودکننده اینترنت بینالمللی و فیلترینگ شبکههای اجتماعی، کارزار اینترنتی را به راه انداخته اند. این کارزار از 15 تیرماه راه افتاده و حدود 8 هزار نفر آن را امضا کردهاند. متن این اعلامیه اینترنتی با هشتگ #صیانت_از_حقوق_کاربران، خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در رابطه با طرح جدید مجلس با عنوان «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» نوشته شده است.
نویسندگان این کارزار اینترنتی معتقدند طرح جدید مجلس به نظر اکثر کارشناسان و متخصصان، از جمله سازمان نظام صنفی رایانهای، بسیاری از حقوق کاربران را زیر پا میگذارد و خدمات بسیاری را در فضای مجازی محدود خواهد کرد.
سازمان نظام صنفی رایانهای در مورد اشکالات طرح، بیان کرده است که با توجه به نبود امکان برقراری ارتباط با مدیران شبکههای ارتباطی و اجتماعی خارجی به خاطر تحریمها، چنین قانونی منجر به فیلترینگ یا ایجاد اختلال جدی در پهنای باند بسیاری از پلتفرمهای کاربردی بینالمللی از جمله اینستاگرام و واتساپ خواهد شد. این مشکلات جدید در کنار فیلترینگ قبلی پلتفرمهای جهانی کاربردی مانند فیسبوک، توییتر، یوتیوب و تلگرام و سرعت پایین اینترنت بینالمللی دردهای بیشتری را به بدنه مردم وارد کرده و در این شرایط سخت اقتصادی، مردم را از مواهب این فناوریهای نوین محروم خواهد کرد.
در ادامه سازمان صنفی رایانهای به تجربیات محدودکننده و ناموفق این حوزه ازجمله فیلترینگ تلگرام و کلابهاوس در کشور اشاره کرده که در نتیجه سیاستهای اشتباه صورت گرفت. علاوه بر آن پروژههای متعددی که هزینههای بالایی به کشور تحمیل کردند همچون پیامرسانهای ملی، موتور جستجوی ملی، سیستم عامل ملی و … نام برده شدهاند که به عقیده نویسندگان کارزار، تمامی این تجارت نشاندهنده ضرورت توجه به نظرات و پیشبینیهای متخصصان حوزه فناوری کشور است.
امضاکنندگان این کارزار اینترنتی، در انتها مخالفت خود را با «طرح آسیبزننده و غیر کارشناسی حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» اعلام و از قالیباف، رئیس مجلس، درخواست کردهاند «جهت رعایت حقوق مردم ایران و کمک به معیشت آنها، بیش از این» موانع جدیدی برای کسبوکارهای خرد و کلان ایجاد ننماید.